Uppvärming före styrketräning

 Inspiration från Asien

Denna övning som jag kallar ”risskålarna” har jag tagit med mig från min taichi lärare under min studietid vid Universitetet i Jiang Xi i Kina. I början när jag gjorde den som rutin inför min Taichi träning reflekterade jag inte speciellt över momenten i övningen. Mer något jag såg som en nödvändighet att kunna utföra min träning så bra som möjligt.

 Muskelaktivitet styrs av nervsystemet 

 Inom styrketräning och styrkelyft och kanske speciellt vid ryck och stöt moment är det extremt viktigt att uppnå optimal kontakt mellan muskel och nerv. Nerver som ”kopplar fram ström” till muskler som behövs för att genomföra uppgiften skannar av de yttre förutsättnigar i leder och muskler. Informationen sänds tillbaka från CNS till rätt muskel och ledsystem .

 Muskel och ledstelhet ger lättare skador

Om du med en stel kropp försöker utföra övningar som kräver god balans, styrka och ett tekniskt utförande är risken stor att du ganska snart kommer att behöva besöka någon av Stockholms eller Södermalms Kiropraktorer/Naprapater. Att vi som människor blir stelare med åren behöver inte innebära att man måste sluta med sin favorit sport. Däremot underlättar det med att visa  ödmjukhet mot sin egen kropp och att anpassa träningen med åren. Speciellt senor och bindväv som håller ihop muskler och fäster in i skelett blir stelare och kräver längre tid att mjukas upp inför aktivitet.

Kosttillskott som hjälpa stärka senor och bindväv

MSM eller metylsulonylmetan är en organsik form av svavel vilket innebär att den förekommer naturligt i kroppen och utgör 0,25% av totala kroppsvikten. Svavel finns med i kollagenet som bygger upp senor, bindväv, hud, hår och naglar. Det finns mycket som talar för att ett tillskott av MSM skulle kunna vara gynnsamt vid skador, inflammationer och stelhet från senor och bindväv. På min Kiropraktik mottagning på Södermalm ger jag ofta tips om olika kostmässiga anpassningar som kan vara till hjälp för att påskynda läkning av skada.

 Flying Dragon

Övningen med risskålarna är en genialisk övning som upfyller alla moment för helkropps uppvärmning av i stort sett alla ledsystem i kroppen.
Rörelser inkluderar fötter, fotleder, knäleder, höftleder, rygg, axelleder, nacke, armbågar och handleder. Dessutom tränas balans och koordination genom utförandet vilket är gynnsamt för alla inte minst hos seniorer för att minska fallolyckor.

 Practice makes perfect

Från början när jag för lärde mig övningen använde vi porslins skålar med riskorn. Senare har jag säkert blivit mer slarvig i utförandet då jag inte behöver tänka på vare sig skålen eller att riset ska spillas ut, men försöker ändå visualisera att jag håller dessa skålar fyllda med ris.

 Välkommen till en helhetstänkande Kiropraktor på Södermalm

På min mottagning på Södermalm anvisar jag dessa övningar ofta till mina patienter med besvär som ryggskott, nackspärr, frozenshoulder, tennisarm, knäbesvär , fotledsproblem etc.

Oavsett vad som är målet kan denna övning tjäna som en viktig del i dina vardags aktiviter och du kommer garanterat känna resultat i form av både mindre smärta och ökad rörlighet efter bara ett ett par tillfällen. Lycka till

Mer från vår blogg