Styrketräning / styrkelyft. Tips från kiropraktor.

Blogg inläggen kommer att handla om mina kärnämnen som är drivkraften i mitt dagliga arbete och även en del av mitt levnadssätt. Dessa är i huvudsak Kiropraktik, Örtmedicin, Styrketräning samt en del om kost och matlagning.

Första blogginlägget måste tillägnas Styrketräning/Styrkelyft eftersom jag startade min resa inom träning som en vilsen 16 åring i Halmstad på 80-talet. Jag blev tipsad om att en del av Eleiko lyftarna tränade på Halmstads första Gym. Min nyfikenhet övervägde rädslan och jag gjorde entre på detta källargym. Ägaren hade själv enligt ritningar från USA svetsat och byggt alla redskapen på egen hand. Jag blev snabbt drillad i Marklyft, Knäböj och Bänkpress av Eleiko lyftarna som bara tillämpade dessa övningar, samma som de tävlade i. Trots en hård fostran i klubben är jag idag otroligt tacksam för den kunskap jag fick med mig.

Det har gett mig en förståelse och aktning för dessa tre basövningar som ingen seriös idrottsman oavsett vilken grenidrott man sysslar med , har råd att exkludera i sin träning. Jag förtjänade aldrig några SM tecken eller ädlare medaljer i Styrkelyft. Dock fick jag med mig massor av egna erfarenheter om hur kroppen känns och fungerar under extrema belastningar , på gott och ont. Från att vara en sunkig källarsport fram till 00-talet har nu olympisk lyftning(ryck och stöt) och styrkelyft blivet heta moment på alla gym. Bort med alla maskiner och in med skivstänger och fria vikter och så vips blev sunksporten high fashion.

Jag inspireras otroligt att se denna lyftar revolution som pågår på gymen och som drar in människor i alla åldrar på gymen. Många hoppar rakt in i ganska avancerad träning med frivändningar , ryck och stöt ,kettlebells med stor entusiasm. Ibland går det bra och ibland hamnar man ganska snart hos mig eller någon kollega med en trasig kroppsdel. Jag tycker det är lika trist varje gång för den person som drabbas och måste söka hjälp bara för att man har börjat träna styrketräning , där man haft som mål att bygga en starkare kropp. En vanlig orsak jag ser dagligen i mitt jobb är att den som skadat sig inte riktigt påbörjat grundarbetet med basträning utan börjat direkt med övningar som är tekniskt svåra att utföra.

En liten lyftarskola är den bästa investering man kan göra som start på sin resa på gymet. Bra kontroll i bänkpressen , marklyft och knäböj med rätta vinklar och djup så är du redo för mer avancerade utmaningar och skaderisk minimerad. Detta är vad jag förespråkar dagarna i ända på mottagningen, samtidigt som jag nyfiket försöker hjälpa till med en kiropraktisk lösning på det mekaniska problemet.

Evolutionen har gett oss kroppar som ska belastas och aktiveras. Att alla inte gillar styrketräning är jag medveten om. Där har jag ingen patentlösning tyvärr. Jag kan bara utgå från det jag med mig som livserfarenhet. Alla patienter jag mött och där jag gång på gång har bevittnat mindre mirakel med styrketräning som medicin mot smärta, övervikt, stress och sömnproblem talar sitt tydliga språk. Min egen resa fortsätter efter 42års lyftning på ett annat sätt idag såklart, men fortfarande lika skön känsla att kliva in på gymet.

Mer från vår blogg